De wereld rond in beeld

Het dia-archief van Lily Eversdijk Smulders (1903-1994) digitaal

Tibet

In 2010 bracht Ingeborg Eggink van het Tropenmuseum Amsterdam ons in contact met Stichting Lily, die de collectie beheert van tekenares en reizigster Lily Eversdijk Smulders (1903-1994). Haar nalatenschap bestaat niet alleen uit een omvangrijke tekeningencollectie maar ook uit honderden foto’s en dia’s die zij heeft gemaakt tijdens haar vele reizen.

Met potlood, krijt en schetsboek bereisde Lily Eversdijk Smulders vanaf 1936 ruim veertig jaar de wereld om mensen te portretteren. Haar levensdoel was het vastleggen van de grote variatie aan wereldbewoners. Zij tekende meer dan duizend portretten van onder andere Tibetanen, Maasai, Bedoeïenen en Toeareg. Ook had zij op haar reizen altijd een camera bij zich, waarmee ze foto’s en dia’s maakte, die zowel historisch als artistiek van groot belang zijn.

Om haar diacollectie te ontsluiten en deze meer bekendheid te geven verzocht Stichting Lily ons dit werk te digitaliseren. Lily had uren besteed aan de beschrijving op elke afzonderlijke dia. Wij komen dit wel vaker tegen, maar zo gedetailleerd als hier hadden wij nog niet eerder gezien. Dit maakt een collectie des te waardevoller. Om een optimale scan te kunnen maken, hebben we de beschrijvingen eerst overgenomen en de oude raampjes opgeborgen, om daarna pas de glasraampjes te vervangen. Een omvangrijke klus die zorgvuldig uitgevoerd moest worden.

Na het scannen is elk digitaal beeld aan de hand van het origineel gecontroleerd op kleurweergave en zijn de oorspronkelijke teksten als IPTC beschrijving in het digitale beeldbestand gekopieerd. Ten slotte hebben wij een overzicht gemaakt van de gehele collectie en gezorgd dat het oorspronkelijk materiaal in het archief opgeslagen kan worden. De digitale kopie kan door Stichting Lily voor diverse toepassingen gebruikt worden.

Voor meer informatie zie: www.stichtinglily.nl


Beeldmateriaal deze pagina Stichting Lily.

India Afrika India Goeroe